last week balik kmpg sebab ada kenduri kesyukuran .. 2 in one .. kenduri kesyukuran (sempena my wife 7 bulan pregnant) sekali dengan kenduri arwah ... kebiasaannya kalau ada kenduri kesyukuran nasi ambeng menjadi pilihan ... ianya merupakan hidangan tradisi masyarakat Jawa ...
apa yang ada pada setiap talam yang akan dikongsi seramai 4 ke 6 orang ialah ... nasi ... ayam goreng masak semur (seekor) ... mee goreng ala Jawa ... sambal goreng ... serunding kelapa ... keluban (sayur mayur) ... tempeyek (ganti timun kalau x dak) ... telur rebus ...
konsep nasi ambeng ni sebenarnya lebih kepada gotong royong ... dari persiapan hinggalah kepada acara makan-makan ... lagi satu konsep yg menarik ialah walau pun satu talam untuk lima orang tp makanan yang ada tak dihabiskan di situ jugak ... lepas ambik syarat rasa dua tiga suap ... kemudian setiap orang akan ambil part masing-masing dan bwk balik ke rumah ... tuan rumah akan sediakan daun pisang skali dgn kertas utk bungkus bahagian masing-masing ... tujuannya supaya setiap yang datang bleh bawak balik dan kongsi hidangan atau orang Jawa panggil "berkat" untuk dirasa dengan family lain yg tak datang ...
apa yang ada pada setiap talam yang akan dikongsi seramai 4 ke 6 orang ialah ... nasi ... ayam goreng masak semur (seekor) ... mee goreng ala Jawa ... sambal goreng ... serunding kelapa ... keluban (sayur mayur) ... tempeyek (ganti timun kalau x dak) ... telur rebus ...
konsep nasi ambeng ni sebenarnya lebih kepada gotong royong ... dari persiapan hinggalah kepada acara makan-makan ... lagi satu konsep yg menarik ialah walau pun satu talam untuk lima orang tp makanan yang ada tak dihabiskan di situ jugak ... lepas ambik syarat rasa dua tiga suap ... kemudian setiap orang akan ambil part masing-masing dan bwk balik ke rumah ... tuan rumah akan sediakan daun pisang skali dgn kertas utk bungkus bahagian masing-masing ... tujuannya supaya setiap yang datang bleh bawak balik dan kongsi hidangan atau orang Jawa panggil "berkat" untuk dirasa dengan family lain yg tak datang ...
kebaikkannya nasi ambeng ni selain gotong royong kerna semua juadah dimasak sendiri ... tak de satu pon yang beli kat kedai runcit atau pon dari kedai nasik kandar .... menyenangkan tuan rumah jugak ... semua juadah pasti habis ... jadi tiada pembaziran
selain itu ... x perlu susah payah nk basuh pinggan ... cuma basuh talam jer ...
2 comments:
bila dah prepare macam tu, nasi ambang ni dah lain dari yang jual kat kedai/gerai plak. Yang ni nampak lagi menyelerakan hehe....
this the original one la cyn ... kat kedai tu dh x ori ^_^ rasa pon dh lain
Post a Comment